Două familii un cocoș si două găini negre, un cocoș și trei găini potranichii.
Dezvoltarea rasei Araucna pe care o stim noi azi incepe cu marele crescator Cilian Dr. Ruben
Bustros.Ca tainar in armata Ciliana, el a intalnit Indienii Araucana in zone retrase unde a observat pasaraile lor unice in anii 1880.El sa reintors mai tarziu si a obtinut cateva exemplare din rasele Quetros (avea favoriti neobisnuiti, dar avea coada si facea oua maroni) si Collonocas(care depunea oua albastre si nu avea coada).Imperechind cele doua rase pe o perioada de mai multi ani a dezvoltat o rasa care avea favoriti, nu avea coada si facea oua albastre/turcuaz care a numito “Collonca de Artes” insemnand “Collonca cu cercei”, aceasta fiind prima Araucana.
In 1914 a fost vizitat de profesorul Salvador Castello Carreras din Spania, care a introdus rasa la World Poultry Congress in 1918, numindule “Gallus inauris” in traducere (cocos cu cercei).Mai tarziu Castello a recunoscut ca detinatorul acestor pasari, Dr. Ruben Bustos a creeat aceste pasari incrucisand doua tipuri de rase de gaini Ciliene.
Intersesul la scala mondiala despre trasaturile acestei rase a venit dupa un articol in National Geographic Magazine publicat in aprilie 1927, dar fiind recunoscuta ca si rasa de American Poultry Association abia in 1977. Sursa Sunphoto
A fost facut un studiu intre doua linii de gaini comerciale (Lehorn si Isa Brown) si rasa Araucana in doua tipuri de alimentatie diferite.
Bogate in acizi grasi (hrana bogata in grasime animala) si mai sarace in acizi grasi ( ulei de peste si subtituenti ai acestuia).
Ambele rase si diete nu au avut influente privind compozitia oualelor. Rasa Araucana a consumat cantitati mai mici de hrana si au produs oua mai mici decat celelalte doua rase. Greutatea galbenusului de ou a fost identic la toate cele trei rase. De aici rezulta ca este un galbenus mult mai mare in raport cu albusul , la ouale de Araucana.
In comparative cu rasele comerciale, Araucana produce oua cu un continut mult mai redus de cholesterol pe gram de galbenus de ou, care a fost chiar mai pronuntat atunci cand este exprimat per gram de ou, datorita continutului bogat in galbenus.
Continutul de colesterol a unui ou a ramas neschimbat de dieta si indiferent de sursa de grasimi.
In afara de acestea, exista si alte cateva caracteristici care diferentiaza rasa Araucana de celelalte rase comerciale:
-coloritul cojii oualelor este de o nuanta verde albastrui, fiiind astfel numite si oua de pasti.
-exemplarele adulte, indifferent de sex, au crescut cate un smoc de pene in partile laterale ale ciocului , in dreptul operculilor auriculari (urechii).
-pastreaza coloritul picioarelor de la gainile salbatice din India si America din care provin, acestea fiind usor verzui spre negru.
- au coada scurta si tesita.
- deoarece gena care determina caracteristicele rasei ( smocuri de par la urechi ) este mortala daca provine de la ambii parinti, multi pui mor in ou.
Cunoscand toate acestea, recomandam folosirea acestor oua in alimentatia persoanelor supuse la un efort fizic intens (sportivi , mineri, agricultori) , persoanelor care necesita un regim bogat in calorii ( copii in crestere, batrani, bolnavi in convalescenta) si oricarei persoane care doreste sa consume un produs exclusivist
Mult succes!